Is kalk in water wenselijk of niet?

Kalk is een chemische stof, die op vele manieren zeer bruikbaar is. Voor planten is het een essentiële stof voor de celopbouw en de neutralisatie van zuren in de bodem. Verder helpt het bij de vorming van humus omdat kalk helpt bij het losmaken van voedingsstoffen in de bodem. Je kunt dus gerust stellen dat kalk een belangrijke stof is in onze natuur. Ook in de bouw van huizen kan kalk een belangrijke rol spelen: kalksteen heeft talloze toepassingen in de bouw, vooral portlandcement is een veel gebruikte toepassing van kalk. Kalk is dus een essentiële stof op aarde, maar kalk in water kan ook problemen veroorzaken: het zorgt bijvoorbeeld voor kalkaanslag in het huishouden.

De Nederlandse waterleidingbedrijven filteren de kalk zelf nauwelijks uit het gewonnen drinkwater omdat de kosten van dat ontkalken op grote schaal erg hoog zijn, wat water duurder zou maken voor iedereen, ook de mensen die niet voor waterontharding hebben gekozen. De heersende gedachte is dat mensen zelf moeten beslissen of ze hun water willen verzachten.

En dat heeft dus gevolgen: het harde water komt via de hoofdleiding uw huis binnen en verspreid zich door het hele huis. Dit is zichtbaar op kranen en tegels, waar de kalk een hinderlijke en lelijke laag kalkaanslag achter laat. Minder zichtbaar is kalkaanslag in uw watergebruikende huishoudelijke apparatuur. Daar wordt door hard water echter de meeste schade aangericht: apparatuur werkt door de isolerende werking van kalkaanslag veel minder efficiënt en gaat bovendien veel eerder kapot. Naast het lange poetsen van uw tegels en kranen met dure en vervuilende schoonmaakproducten, zijn dus de gevolgen voor uw apparatuur op termijn met name een dure grap. Kalk in water is dus niet in alle gevallen goed, zo kunnen we stellen.