Kalkaanslag richt overal waar hard water stroomt schade aan. Naast verkalking van huishoudelijke apparatuur, heeft ook de zonneboiler eronder te lijden. Naast rendementsverlies, treden ook in zonneboilers door kalkaanslag eerder defecten op. Zo postte duurzaamheids-blogger Martin Kleinman onlangs een foto van een totaal verkalkt naverwarmingselement. Gelukkig is Kleinman zelf trotse bezitter van een water ontkalker, ook wel waterontharder genoemd. Dit apparaat filtert kalk uit het water waardoor apparatuur zijn maximale levensduur behoudt. Zeker bij een zonneboiler is dat van belang, anders wordt de investering niet terug verdiend.

Een waterontharder filtert kalk (calcium en magnesium) uit het water, alvorens het uit de verschillende kranen in huis komt. Kalk wordt dus niet achteraf verwijderd, maar juist van tevoren uit het water gefilterd. Zo staat kalkaanslag buitenspel.

Iemand met een zonneboiler heeft energiebesparing en duurzaamheid vaak hoog in het vaandel staan. Het rendement van zonneboilers daalt met de vorming van kalkaanslag, net zoals het rendement van andere warmwaterapparatuur overigens. Niet bepaald duurzaam dus.

Om echt energie te besparen en een duurzame huishouding te voeren is een waterontharder dus een must. De tip die blogger Kleinman aan zijn lezers meegeeft is dan ook: “Interesse in een zonneboiler? Overweeg een waterontharder!”.