Is kalkaanslag verwijderern eigenlijk wel nodig?

In feite is kalkaanslag verwijderen voor de meeste mensen een absolute must: niemand wil dat op de kranen, de toiletpot, de douche en douchetegels een vieze bruine kalklaag ontstaat, want het ziet er erg vies uit. De meeste mensen verwijderen kalkaanslag dan ook met een oplosmiddel zoals bleek (chloor) of met schoonmaakazijn. Aan deze manier van ontkalken kleven een aantal grote nadelen: Op termijn kosten deze middelen veel geld en ze zijn slecht voor het milieu. Verder is poetsen een bezigheid waar de meeste mensen zich liever niet mee bezig willen houden omdat het veel tijd kost.

Er zijn verder een aantal producten op de markt die claimen uw apparatuur te beschermen tegen kalkaanslag. Door een bepaald middel toe te voegen aan elke wasbeurt van de (af)wasmachine zou de kalk geneutraliseerd worden. De werking van deze middelen is niet onomstreden, verder kosten ook deze middelen geld en zijn slecht voor het milieu.

Veel handiger is een waterontharder. Dit apparaat filtert de kalk uit het water, meteen op het moment dat het water het huis binnenstroomt. In dit filmpje kunt u precies zien hoe de ontharder werkt. Het grote voordeel is dat het water in het hele huis nu zacht is, kalk krijgt geen kans meer. De betere ontharder werkt op de waterdruk (geen extra energiekosten) en is klein genoeg om in de meterkast te plaatsen. Kalkaanslag verwijderen doe je dus het best en goedkoopst met een waterontharder.