Een hoge waterhardheid richt schade aan in het huishouden. Water met een hoge hardheid veroorzaakt kalkaanslag, die kalk zet zich af op oppervlakten waar het water opdroogt en/of wordt verwarmd. In de waterleidingen slaat kalk neer, op kranen en de douchekop, op badkamertegels en in warmwaterapparatuur. Kalk op kranen en tegels is met een flinke dosis inspanning en poetsmiddelen nog wel te verwijderen, maar kalk in de water leiding en in warmwaterapparatuur is veel lastiger te bestrijden. Gelukkig zijn er tegenwoordig waterontharders voor particulier gebruik op de markt om kalkaanslag te voorkomen.

Waterhardheid

Een hoge waterhardheid wordt veroorzaakt door de waterbron waar we ons water uit winnen. Als er, zoals in Nederland, veel kalk in de bodem zit, zal er ook veel kalk in het water zitten. Alhoewel in extreme gevallen de waterbedrijven kalk uit het water filteren en daarmee de hardheid verlagen, ondervinden veel Nederlandse huishoudens nog steeds hinder van hard water en daardoor kalkaanslag. Aangezien er zich in Nederland meer dan 200 waterbronnen bevinden (voornamelijk waterwinning uit de bodem) en elke bron zijn eigen waterhardheid heeft, verschillen de hardheden nogal van plaats tot plaats. Wel zijn er steeds meer waterbedrijven die water ontharden, maar afdoende is dat vaak niet. Waterbedrijven zien water met een hardheid van 8 dH of lager als “zacht”, en dus hoeven ze ook niet verder te ontharden dan tot 8 dH, zo is vaak de gedachte. De grenzen die de waterbedrijven trekken met betrekking tot de hardheid van water is echter zeer subjectief en arbitrair. Feit is dat kalkaanslag zich ook vormt bij pak ‘m beet 5 dH, echt zacht water bevat helemaal geen kalk.

Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag verwijderen is een grote ergernis in menig huishouden. Kalkaanslag is een van de voornaamste problemen die door hard water worden veroorzaakt. Bij verwarming en opdrogen van hard water slaan calcium- en magnesiumcarbonaat (kalkaanslag) neer op oppervlakten. Kalkaanslag is behalve vies en lelijk ook schadelijk. Warmwaterapparatuur heeft er last van: voor verwarming van water is steeds meer energie nodig doordat de kalklaag isoleert en apparatuur geeft er eerder de brui aan door overbelasting. Kalkaanslag op sanitair is wel aardig goed te verwijderen met antikalkmiddelen, maar kranen en (voegen van) tegels hebben ernstig te lijden onder deze agressieve stoffen. Kalkaanslag verwijderen kost bovendien tijd en het resultaat is tijdelijk. Het is in feite symptoombestrijding, het achterliggende probleem van een hoge waterhardheid wordt niet aangepakt.

 

Wat kun je zelf doen om kalkaanslag te voorkomen? Lees daarvoor: de oplossing tegen kalkaanslag