Waterontharder: de echte oplossing tegen kalkaanslag

De echte, structurele oplossing tegen kalkaanslag is een waterontharder. Kalkaanslag wordt veroorzaakt door hard (kalkrijk) water. Het wegpoetsen van kalkaanslag is tijdrovend, duur, slecht voor het milieu en bovenal zeer onnodig: kalkvrij water behoort tegenwoordig namelijk voor iedereen tot de mogelijkheden.

Waterontharders filteren kalk uit het water en verlagen daarmee de hardheid van water tot 0 Duitse graden (dH). Voor particulier gebruik is de waterontharder op basis van ionenwisseling het meest geschikt, gezien de compactheid en relatief lagere prijzen van dit type waterontharders. Voor rond de 2000 euro zijn er kwalitatief zeer goede waterontharders beschikbaar op de markt, werkend op basis van de zeer efficiënte methode van ionenwisseling. Harde calcium- en magnesiumdeeltjes worden tijdens dit procedé met behulp van synthetische hars ingewisseld voor zachte natriumdeeltjes. Na verloop van tijd zal die hars verzadigd raken met kalk, waarna regeneratie (schoonspoelen) met zout nodig is.

De betere waterontharder (bijvoorbeeld van het merk aquacell) is, in tegenstelling tot goedkopere varianten, uitgerust met 2 harscilinders. Het voordeel hiervan is dat deze waterontharders tijdens regeneratie van een harscilinder gewoon kan blijven ontharden. Bovendien heeft een dergelijk apparaat tussen de regeneraties door dubbele onthardingscapaciteit.

Een andere eigenschap van een goede waterontharder is werking op de waterdruk, waardoor geen stroom nodig is. Geen extra energiekosten dus. Ook zijn de regeneraties idealiter volumegestuurd, waardoor er altijd optimaal gebruik wordt gemaakt van het regeneratiezout. Ook het zoutverbruik moet worden meegenomen in de overweging bij aanschaf.

Duurdere waterontharders hebben betere en fijnere hars, waardoor het zoutverbruik veel lager ligt dan bij goedkopere varianten Ten slotte is de betere waterontharder compact waardoor hij met gemak in de meterkast of kruipruimte past, afhankelijk van de plek van binnenkomt van het water. Dit laatste punt is van belang, want door plaatsing bij de watermeter zal het hele huis worden voorzien van zacht water.